Tijdens een grootschalige handhavingsactie in stadsdeel Escamp zijn donderdag diverse overtredingen vastgesteld. Zo werd een trouwauto aan de kant gezet, werd een Rambo-mes gevonden in een meterkast en zijn vijf personen aangehouden die nog een vrijheidsstraf open hadden staan.
De verkeerscontrole vond plaats op het parkeerterrein van De Uithof, waar in totaal 175 voertuigen werden gecontroleerd. Bij een Nissan Figaro bleek het blauw-witte kenteken niet te kloppen. De bestuurder had de auto net gehuurd voor zijn huwelijk de volgende dag en wist niet dat hij met verkeerde kentekens reed. Omdat een auto uit de jaren ’90 geen oldtimer is (een auto moet minimaal 40 jaar oud zijn om die status te krijgen), lagen de juiste geel-zwarte kentekens in de kofferbak. De politie heeft de man geholpen met het wisselen van de kentekens, waarna hij zijn weg kon vervolgen.
In totaal zijn 66 bekeuringen uitgedeeld vanwege diverse gebreken aan voertuigen. Twee spookvoertuigen werden in beslag genomen en bij een oplegger bleek het chassisnummer niet overeen te komen met dat van het trekkende voertuig. Volgens de bestuurder had hij de oplegger via een vriend gehuurd om een voertuig te vervoeren, maar hij kon geen documenten van het verhuurbedrijf tonen en had meerdere kentekens in zijn auto liggen. Mogelijk is er sprake van heling.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Mensenhandel
Verspreid door het actiegebied organiseerde de politie ook diverse flitscontroles waarbij auto’s, scooters en fietsers werden aangehouden. Eén bestuurder werd voor de derde keer in dertien maanden betrapt op rijden onder invloed van drugs. Hij is meegenomen naar het bureau voor een bloedtest en zijn voertuig is in beslag genomen. Daarnaast kreeg een bestuurder een bekeuring omdat een kind in de auto geen gordel droeg. Vijf personen werden aangehouden omdat zij nog een vrijheidsstraf moesten uitzitten. Eén van hen moet nog 41 dagen zitten vanwege diefstal met geweld, een ander moet DNA afstaan en één verdachte, veroordeeld voor mensenhandel in 2020, moet eveneens zijn straf uitzitten.
HTM controleerde lijnen 9, 10 en 16 bij haltes Leggelostraat en Wolweversgaarde. In totaal werden 71 boetes van 56 euro uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs, en veertien boetes voor het ontbreken van een geldig ID-bewijs. Daarnaast werden twee personen aangehouden; één is overgedragen aan de vreemdelingenpolitie en een andere reiziger werd gearresteerd omdat hij acht xtc-pillen en cocaïne bij zich had.
Verder werden negen boetes uitgedeeld voor het drinken van alcohol in het openbaar en twee boetes voor het achterlaten van blikjes bier op straat. Bij een flat had een bewoner meerdere scooters staan waar aan gesleuteld werd, met olie- en benzinelekkage als gevolg. Ook in de schuur lag olie op de grond. De bewoner kreeg een boete van 170 euro vanwege de milieubelasting. Daarnaast werden 23 bekeuringen uitgedeeld voor foutparkeren.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Gemeente Den Haag.
Belastingschuld
De Rijksbelastingdienst constateerde een openstaande schuld van 1,2 miljoen euro, waarvan meer dan 37.000 euro is geïnd. Twee voertuigen werden in beslag genomen en zestien keer werd beslag gelegd op voertuigen. De gemeentelijke belastingdienst controleerde 10.562 voertuigen en legde beslag op negentien voertuigen voor een totale schuld van 44.000 euro. Vijf keer werd er direct betaald, voor meer dan 9.000 euro.
De Haagse Pandbrigade bezocht zestien woningen en trof verschillende misstanden aan. In elf gevallen stonden bewoners ingeschreven op een adres waar ze niet woonden, en zes bewoners woonden op een adres waar ze niet waren ingeschreven. Bij één woning vond Stedin tijdens een controle een Rambo-mes in de meterkast, dat in beslag werd genomen door de politie. De hoogst betaalde huur in het gebied bedroeg 3.100 euro inclusief gas, water en licht. Met de Wet betaalbare huur kan de gemeente verhuurders verplichten hun huurprijzen te verlagen als deze te hoog zijn. Deze woning werd ook afgesloten van het energienetwerk vanwege het ontbreken van een contract met een energieleverancier. Verder bleek een huurwoning illegaal gesplitst in twee aparte woningen. Staedion doet onderzoek naar mogelijke woonfraude en twee woningen komen binnenkort weer beschikbaar voor mensen die in aanmerking komen voor sociale huur.
Twaalf ondernemingen werden gecontroleerd, waarbij diverse overtredingen werden geconstateerd. Bij een avondwinkel werkte voor de derde keer een dertienjarige jongen achter de toonbank, wat niet is toegestaan. Tevens werden twintig illegale vapes in beslag genomen. Bij een restaurant werd warm eten in bakken op de vloer bewaard en bij een andere zaak waren koelingen beschimmeld en was er geen onderhoud of schoonmaak. Deze ondernemingen kregen boetes opgelegd.